Бившият зам.-вътрешен министър Филип Гунев заяви пред Bulgaria ON AIR, че тази година

...
Бившият зам.-вътрешен министър Филип Гунев заяви пред Bulgaria ON AIR, че тази година
Коментари Харесай

1200 евро - толкова струва мигрант да премине границата ни


Бившият зам.-вътрешен министър Филип Гунев заяви пред Bulgaria ON AIR, че тази година би трябвало да създадем голям брой интервенции, сходни на провеждащата се сега " Хавала ", с цел да може да ги използваме като мотив в двустранните диалози с Австрия и Нидерландия за приемането ни в Шенген. И посочи, че без постоянно държавно управление ще е доста мъчно да влезем в Шенген.
Всичко по тематиката: Мигрантска рецесия 901
" Едва ли " Хавала " е единствено пиар акция, забавно е да забележим до какви присъди ще се стигне. Такива бързи акции за проведена престъпност не се възнамеряват от през днешния ден за на следващия ден, още повече да бъде огромна и с десетки задържани. Изисква се голямо количество работа, в случай че желаеме хора в пандиза като краен резултат ", каза Гунев в студиото на " България заран ".

" Акциите са детайл от цяла система за защита на границите ни. Не се прави задоволително. Прави се доста, само че може да се прави още повече. През годините се приказва за интегрирана система за наблюдаване по границите - камери и датчици. Тя продължава да покрива малко повече от половината граница. Така и не успяхме да изградим тази цялостна система. Тя включва камери, които гледат Турция в дълбочина и засича мигрантите. Да има хубави пътища, с цел да реагират бързо служителите на реда ", сподели още гостът.

По думите на Гунев оградата е единствено един детайл и няма по какъв начин да спре бежанците. Тя става със напълно друга функционалност, в случай че се сложат датчици по нея. " Инвестирали сме 100-150 млн. евро в създаване на тази система, само че не сме планували доизграждането ѝ и границата ни остава с дупки ", сигнализира някогашният зам.-вътрешен министър.

Гунев добави, че Турция не сътрудничи напълно с мигрантския поток. " Там обаче има вътрешни процеси, които карат турците да изхвърлят мигрантите, връщайки ги в Сирия или тласкайки ги към Европа. Турция видя доста дребна част от обещаните от Европа милиарди. Без интензивно тяхно съдействие, мъчно бихме могли да спрем потока. Това са мрежи, които се провеждат в Турция и Афганистан ", обясни гостът.

Гунев сподели още, че мигрантите не знаят какво да чакат, но важното е трафикантите да имат боязън от граничарите и правосъдната система на България. 

" Цената за прекосяване на границата ни коства към 1200 евро. Един афганистанец би трябвало да заплати над 10 хиляди евро, с цел да стигне до Германия. Тогава идва хавала - отива в Германия, стартира да работи и последователно да връща тези пари на трафикантите. Това не ги стопира, защото те нямат прехранване ", акцентира той. 

Има нови канали на мигранти - тази година има доста повече мароканци и египтяни. Но главните мигранти остават от Сирия и Афганистан, стана ясно още от думите на Гунев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР